clouds background image

Екипировка за летене

Парпланеризмът е един от най-бързо развилите се въздушни спортове. За около 25 години конструкторите са сменили множество концепции, използвайки модерни технологии и материали. Във връзката, която следва има кратко описание на отделните елементи на екипировката.

Информация за екипировката »

Магазин

  • Крила 2ра употреба

    крила 2ра ръка

  • Аксесоари за летене

    аксесоари

  • NIVIUK - Януари 2012

    NIVIUK - Януари 2012

Клуб 'Лети Независим' е официален дистрибутор на парапланери и екипировка NIVIUK за България. Информация за предлаганите модели крила, сбруи и аксесоари, можете да откриете в официалния сайт на NIVIUK  http://www.niviuk.com

Описание на отделните части на парапланера и информация за различните видове екипировка

Крило

wing wing

Крилото се състои от купол и окачване. Куполът е изработен от плат и има горна повърхност, долна повърхност и ребра, които оформят профила му. Отделните части са съшити с шевна машина. В предната част на крилото има отвори които поддържат налягане в крилото по време на полет.
Окачването е изпълнено от върви които разпределят тежестта на пилота и колани, където посредством карабинери се закача сбруята.
Куполът и окачването са неделима част от крилото и в зависимост от размера и материалите теглото им варира от 3-9 кг.

Крилата се делят на няколко класа, в зависимост от предназначението си
Учебни: DHV 1 - Имат по дебел профил, осигуряват голяма безопасност на полета, търпят грешки от страна на пилота. Подходящи са за училища и начинаещи пилоти.
За удоволствие: DHV 1-2 Това са най-масовият клас крила. Предпочитани са заради високото ниво на сигурност и по-добрите летателни характеристики в сравнение с учебните планери. Подходящи за пилоти които практикуват рядко.
За прелети: DHV 2, DHV 2-3 Този клас крила са с повишени летателни характеристики и пилотът трябва да притежава години опит. С добро пилотиране не отстъпват на състезания, но не търпят грешки.

Само за експерти!
Състезателни: COMPETITION. Подобно на Формула 1 това е класа в който се преследва съвършената аеродинамика, най-високата скорост, най-малкият ъгъл на плъзгане. Това са крилата които най-често се сменят заради последните достижения в областа.
За акробатика: по-известен като ACRO. Този клас е специално за въздушна акробатика. Площа на крилата е намалена и осигурява много висока скорост на полета и огромна маневреност. За пилотиране на такъв тип крила се изисква много опит и концентрация. Упревлението трябва да е много прецизно, защото и най- слабата команда незабавно променя поведението парапланера.

*описанията по-горе съответстват на класификацията използвана от DHV the German Hanggliding and Paragliding Federation (http://www.dhv.de/typo/Home_English.3.0.html).

Друга институция, занимаваща се с тестване и класифициране на крила е the Paraglider Manufacturers Association. Те използват стандартите EN 926-1 и EN 926-2 (http://www.p-m-a.info).

Сбруя

сбруя сбруя сбруя сбруя

Сбруята (подвесната система) служи за комфортно сядене по време на полет. Състои от ремъци, катарами, карабинери за прекрепяне към крилото, гръбен протектор и контейнер за запасният парашут.
Както крилата, така и сбруите се разделят на различни видове и в зависимост от подготовката на пилота или дисциплината е важно на какъв тип ще се спрете.
В учебните сбруи се седи по - изправено, а гръбният им протектор е по - дебел с цел да пази пилота при грешките му по време на обучение.

При сбруите за акробатика е важно пилота да има доста компактна стойка. Целта е намаляване на инерционните моменти. С оглед честите опасни ситуации в тази дисциплина, сбуите за акро разполагат с място за втори запасен парашут.

Крос - кънтри сбруите (за прелети) имат обтекател отзад и чохъл, в който пилота държи краката си по време на полет. Стойката на пилота е полулегнала с цел минимално съпротивление. Този тип сбруи имат отделения за воден баласт/питейна вода и контейнер (cockpit) за електонни инструменти (вариомерър, GPS, радиостанция). Дизайна води не само до подобрена аеродинамика и скорост, а предоставя и нужния комфорт по време на дълги прелети.

Запасен парашут

запасен запасен

Понякога пилотите се оказват в ситуация, в която нямат контрол над парапланера. Крилото може да претърпи физически повреди по време на полет или пилота да загуби контрол над него. В такива ситуации, живота и здравето на пилота зависят от запасния парашут.

Най-масово се използват парашути с неутрален купол. Те са неуправляеми и осигуряват безопасна скорост на снижение от около 5м/с. Имат предимство, че се отварят по бързо и не създават усложнения при снижението с не отцепен парапланер.

Парашут рогало това е управляем парашут, позволява избор на мястото за приземяване, необходимо е парапланерът да се отцепи по време на снижението за да не пречи на управлението му.

запасен рогало

За да сте сигурни в безупречното отваряне е необходимо на всеки 6 месеца парашута да бъде прескатаван от квалифициран инструктор.

Облеклото е важна част от летенето и не бива да се пренебрегва. Добре облеченият пилот може напълно да се концентрира върху самия полет без да изпитва студ или жега при по-продължителни полети, а това в повечето случаи е важна предпоставка за успешен полет. За целта, повечето парапланеристи разполагат с летателен гащеризон или комбинация от яке - ветровка и панталон от подходяща материя.

NKARE BAG
nkare bagnkare bagnkare bag

Ръкавиците са друга много важна част от екипировката. Те не само предпазват от студ ръцете (с които основно се управлява крилото), но и ги защитават от нараняване при работа с вървите (ако държите връв с голи ръце и някой (вятъра:) рязко я дръпне, тя може да прогари или пореже кожата).

 

Каска/Шлем - основната роля на протекцията за глава е да предпази пилота от нараняване при лошо излитане или кацане. По време на полет каската е един вид шапка, пазеща главата от вятър, студ и слънце. Каската е първата част от екипировката, която се поставя преди подготовка за излитане и последната, която се сваля след полет.

Вариометър и GPS двата най-често използвани по време на полет електронни уреда. Ролята на вариометъра е да показва на пилота надморската височина и моментното издигане или пропадане. Тези данни помагат на пилота да 'види' топлият въздух и да го използва за печелене на височина. GPS-ът се използва предимно по време на състезания за отчитане и следване на предварително зададения от съдиите маршрут. В днешно време все повече пилоти използват GPS за навигация при намалена видимост или по-дълги прелети. Устройството отчита също и скоростта, което пък допринася за определяне посоката и силата на вятъра при полет.

Компас - много пилото поставят на видно при полет място по сбруите си сферичен компас. Целта отново е навигация, предимно при намалена видимост.

 

Клуб "Лети Независим" aka Sky camp paragliding е член на logo APPI